Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Termenul leaseback reprezinta operatiunea prin care un mijloc fix (cladiri, vehicule, echipamente) este vandut catre un investitor si rascumparat de vanzator in leasing. La baza acestei operatiuni sta un contract.
Aceste operatiuni sunt atractive pentru intreprinderi deoarece acestea pot beneficia de o infuzie importanta de lichiditati ce poate fi utilizata pentru investitii pe termen lung sau pentru capital de lucru, pastrand pe toata perioada de leasing drepturile de utilizare ale imobilizarilor respective.
Tranzactia de vanzare a activului pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza diferit in functie de clauzele contractului de leasing.
1.) Daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul avand rol de garantie.
Entitatea beneficiara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate operatiunea de vanzare a activului, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul ramane inregistrat in continuare la valoarea existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.
Inregistrare contabila:
5121 = 167 X
2.) Daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, entitatea vanzatoare contabilizeaza o tranzactie de vanzare, cu inregistrarea scoaterii din evidenta a activului si a sumelor incasate sau de incasat si a taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile, conform prevederilor legale.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-